Είδη Γυναικείας Τριχόπτωσης

 

Είδη γυναικείας τριχόπτωσης:

 

 

Γυναικείου τύπου ανδρογενετική αλωπεκία (Female Pattern Baldness) 

 

Η γυναικείου τύπου ανδρογενετική αλωπεκία περιγράφεται από την κλίμακα LUDWIG.

Τα μαλλιά εκφύονται ανά ομάδες 1-4 τριχών που ονομάζονται τριχοθυλάκια. Τα μονά τριχοθυλάκια βρίσκονται κατανεμημένα κατά μήκος της μετωπιαίας γραμμής και καθώς προχωρούμε προς το εσωτερικό του τριχωτού, τα τριχοθυλάκια σχηματίζουν σύνολα 2, 3 ή 4 τριχών.  

Κάθε τριχοθυλάκιο αποτελεί ολοκληρωμένη βιολογικά μονάδα που περιέχει νεύρα, αιμοφόρα αγγεία, κολλαγόνο & το μικροσκοπικό μυ erector pili και χαρακτηρίζεται από προκαθορισμένο γενετικό προσδιορισμό.

Σε περιπτώσεις ανδρικής τριχόπτωσης (Ανδρογενετική Αλωπεκία), τα τριχοθυλάκια στο επάνω και μπροστινό μέρος του τριχωτού είναι επιρρεπή και ευαίσθητα στην παρουσία της ορμόνης DHT, παραγώγου της τεστοστερόνης. Η τεστοστερόνη, μέσω της επίδρασης του ενζύμου 5-α αναγωγάση (5-a reductase) μετατρέπεται σε διυδροτεστοστερόνη (DHT), η οποία ευθύνεται για την αποδυνάμωση και την εξασθένιση των τριχών, την προοδευτική τους λέπτυνση και την τελική τους αποδέσμευση από τα τριχοθυλάκια. Στη γυναικείου τύπου ανδρογενετική αλωπεκία, ο μηχανισμός της θυμίζει εκείνον της ανδρικής τριχόπτωσης και οφείλεται στη δράση 2 ενζύμων, της αρωματάσης και της 5-α αναγωγάσης

Η 5-α αναγωγάση μετατρέπει την τεστοστερόνη σε διυδροτεστοστερόνη (DHT) και η αρωματάση μετατρέπει την ανδροστενεδιόνη στα οιστρογόνα οιστρόνη και οιστραδιόλη, ορμόνες στην παρουσία των οποίων είναι επιρρεπή τα τριχοθυλάκια.  

Παρουσιάζεται στις γυναίκες που είτε διαθέτουν υψηλά επίπεδα ανδρογόνων είτε κανονικές τιμές αλλά λόγω κληρονομικής προδιάθεσης ποσοστό των τριχοθυλακίων τους είναι επιρρεπές στη δράση τους.  

Η διαφορά από τον ανδρικό οργανισμό έγκειται στη μικρότερη ποσότητα τεστοστερόνης και 5-α αναγωγάσης και επομένως στη δημιουργία μικρότερης ποσότητας DHT, που ευθύνεται για τη συρρίκνωση των τριχοθυλακίων. Επιπλέον, ο γυναικείος οργανισμός διαθέτει υψηλότερα επίπεδα αρωματάσης, που επίσης δυσχεραίνει το μετασχηματισμό της τεστοστερόνης σε DHT.

Η λειτουργία αυτή ερμηνεύει και τη διαφορετική μορφή αραίωσης στις γυναίκες, καθώς και τη φτωχή ανταπόκριση στις φαρμακευτικές αγωγές που μπλοκάρουν τη δημιουργία DHT. Οι γυναίκες παρουσιάζουν τριχόπτωση σε όλη την έκταση του τριχωτού και περισσότερο στο μπροστινό και πάνω τμήμα, διατηρώντας όμως παράλληλα τη μετωπιαία γραμμή.

 

Θεραπεία Γυναικείου Τύπου Ανδρογενετικής Αλωπεκίας 

 

Η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί τη μοναδική ιατρική λύση για την οριστική αποκατάσταση της ιδανική επιλογή για την αποκατάσταση της γυναικείου τύπου ανδρογενετικής αλωπεκίας. Στη BERGMANN KORD η μεταμόσχευση μαλλιών πραγματοποιείται με την ίδια επιτυχία σε άνδρες και γυναίκες και εφαρμόζεται από τους γιατρούς μας βάσει του ιδανικού εξατομικευμένου προτύπου, ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης.

 

Αλωπεκία ανδρικού τύπου 

 

Συχνά συναντάται και μια άλλη μορφή γυναικείας τριχόπτωσης που ανταποκρίνεται στις πρώτες βαθμίδες αραίωσης της κλίμακας NORWOOD. Στις περιπτώσεις αυτές, η γυναικεία αραίωση ακολουθεί τα πρότυπα της ανδρικής και η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί πολύ καλή λύση.

 


Διαβάστε ακόμα: