PRP Θεραπεία Τριχόπτωσης

PRP θεραπεία τριχόπτωσης

 

PRP Θεραπεία τριχόπτωσης με αυξητικούς παράγοντες ενεργοποιημένων αιμοπεταλίων: Mέθοδος αυτόλογης ανάπλασης & αναγέννησης των τριχοθυλακίων μέσω πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια

 

Η νέα θεραπεία τριχόπτωσης PRP (Platelet Rich Plasma) αποτελεί μία καινοτόμο μέθοδο για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης σε άνδρες & γυναίκες, καθώς αξιοποιεί τις αναγεννητικές ιδιότητες των Αυξητικών Παραγόντων (Growth Factors) των αιμοπεταλίων του αίματος και είναι αποτελεσματική τόσο ως θεραπεία τριχόπτωσης, όσο και ως θεραπεία ενίσχυσης της μεταμόσχευσης μαλλιών.
Το PRP συνδράμει στην αναγέννηση και ενεργοποίηση των τριχοθυλακίων, δεδομένου ότι «αναγκάζει» τον οργανισμό να αντιδράσει με έντονο αλλά απολύτως φυσικό τρόπο στην υπολειτουργία τους, καθώς τροφοδοτεί την περιοχή της τριχόπτωσης με ενεργοποιημένα κύτταρα που αναλαμβάνουν τη διαδικασία της αναγέννησης.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η αποτελεσματικότητα της μεθόδου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πρωτόκολλο εφαρμογής της (μέθοδος φυγοκέντρισης κα), από τον οργανισμό και είδος τριχόπτωσης του ενδιαφερόμενου, καθώς και από την εμπειρία και την κατάρτιση του γιατρού. Η διατήρηση των αποτελεσμάτων του PRP ενισχύεται με την συνδυαστική εφαρμογή των θεραπειών volumed® με Soft Laser της BERGMANN KORD, κατόπιν αξιολόγησης κάθε μεμονωμένης περίπτωσης.  
 

 

 

Τι είναι το PRP;

 

Το PRP προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Platelet Rich Plasma, που σημαίνει πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Είναι δηλαδή πλάσμα του αίματος που μετά από ειδική επεξεργασία, καθίσταται εμπλουτισμένο σε αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια ανήκουν στα έμμορφα συστατικά του αίματος, συμμετέχουν στη διαδικασία της πήξης και περιέχουν εκτός των άλλων αυξητικούς παράγοντες και κυτοκίνες που ρυθμίζουν την επούλωση, καθώς και την αναγέννηση ιστών και κυττάρων.

 

 

Ποιος είναι ο ρόλος των Αυξητικών Παραγόντων (Growth Factors) στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης;

 

Το πλάσμα αποτελεί περίπου το 55% του αίματος, περιέχει τα ερυθρά & λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια, πρωτεΐνες, διάφορα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, ηλεκτρολύτες κ.α. και συμβάλλει στη διακίνησή τους στο κυκλοφορικό σύστημα του οργανισμού. Δύο από τα συστατικά του πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια που μας ενδιαφέρουν όσον αφορά την εφαρμογή του PRP είναι οι Κυτοκίνες (πρωτεΐνες ανάπτυξης, διαφοροποίησης & ανοσολογικής απάντησης) και οι Αυξητικοί παράγοντες (Growth Factors).
Οι Αυξητικοί Παράγοντες είναι ειδικές πρωτεΐνες που απελευθερώνονται από διάφορα κύτταρα του οργανισμού μας (όπως τα αιμοπετάλια) και τον βοηθούν να αποκαταστήσει τους ιστούς που δυσλειτουργούν ή έχουν υποστεί βλάβη, αναπτύσσοντας αναγεννητική και αναπλαστική δράση. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω:
•    της επανενεργοποίησης των αδρανών πρόδρομων βλαστοκυττάρων της περιοχής των υπό αποκατάσταση ιστών
•    της ενεργοποιήσης του πολλαπλασιασμού των κυττάρων αυτής της περιοχής
•    της αύξησης του μεταβολισμού των κυττάρων
•    της διαφοροποίησης, δηλαδή της μετατροπής των κυττάρων σε άλλους κυτταρικούς τύπους, εν προκειμένω των πρόδρομων βλαστοκυττάρων σε κύτταρα τριχοθυλακίων

Επειδή τα αιμοπετάλια περιέχουν αυξητικούς παράγοντες, μέσω της μεθόδου PRP αυξάνουμε τη συγκέντρωση των αυξητικών παραγόντων, οπότε ενεργοποιείται μεγαλύτερος αριθμός ενηλίκων βλαστοκυττάρων τα οποία κατευθύνουν την επαναλειτουργία της περιοχής-στόχου και ως αποτέλεσμα επιτυγχάνεται η αυτοαποκατάσταση των δυσλειτουργιών σε πιο σύντομο χρόνο & με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ειδικά στο θέμα της τριχόπτωσης, επιτυγχάνεται η επανενεργοποίηση των θυλάκων των τριχών που δυσλειτουργούν και ως αποτέλεσμα είναι πλέον σε θέση να δώσουν νέα μαλλιά αλλά και ενδυνάμωση, μεγαλύτερη διάμετρο & μήκος στα υπάρχοντα.

 

 

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η θεραπεία τριχόπτωσης PRP;

 

Η θεραπεία PRP εφαρμόζεται σε άνδρες & γυναίκες και σε περιπτώσεις αρχικής ή προχωρημένης αραίωσης των μαλλιών:
•    Για την αντιμετώπιση της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας & της Γυναικείου Τύπου Ανδρογενετικής Αλωπεκίας
•    Για την ενίσχυση του αποτελέσματος της Μεταμόσχευσης Μαλλιών
•    Για την αντιμετώπιση της Γυροειδούς Αλωπεκίας
•    Για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης διαφόρων αιτιολογιών
•    Για την πρόληψη της τριχόπτωσης  

 

Είναι ασφαλής η μέθοδος PRP;

 

Η θεραπεία τριχόπτωσης PRP πραγματοποιείται με απλή αιμοληψία και στη συνέχεια εφαρμόζεται το εξειδικευμένο πρωτόκολλο της BERGMANN KORD. Η αυτόλογη φύση της μεθόδου (δηλαδή το γεγονός ότι το υλικό που αξιοποιείται προέρχεται από τον ίδιο τον οργανισμό) καθιστά το PRP απολύτως ασφαλές για την υγεία και δίχως καμία παρενέργεια.
Η μέθοδος εφαρμόζεται από το επιστημονικό επιτελείο της BERGMANN KORD σε συνθήκες απόλυτης υγιεινής & ασφάλειας και αποτελεί απλή και εντελώς ανώδυνη διαδικασία. Επίσης είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι το PRP από μόνο του αποτελεί ένα αντιμικροβιακό και αντιφλεγμονώδες βιολογικό υλικό, εξασφαλίζει επομένως συνθήκες αντισηψίας.  
Η μέθοδος PRP εφαρμόζεται ήδη για αρκετά χρόνια με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα στην επούλωση ορθοπεδικών ή χρόνιων τραυμάτων, εγκαυμάτων & χειρουργικών τομών κ.α. και πλέον εφαρμόζεται και ως θεραπεία κατά της τριχόπτωσης καθώς και ενισχυτική της μεταμόσχευσης μαλλιών.  
 

 

Υπάρχουν αντενδείξεις για τη μέθοδο PRP;

 

Οι αντενδείξεις είναι ελάχιστες και κυρίως αφορούν τον αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη ή τη λήψη αντιπηκτικών, ωστόσο η θεραπεία πραγματοποιείται πάντοτε κατόπιν συνεννοήσεως με το ιατρικό επιτελείο της BERGMANN KORD και λήψης αναλυτικού ιατρικού ιστορικού.   Ποια είναι τα αποτελέσματα της θεραπείας τριχόπτωσης PRP;
 

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της θεραπείας τριχόπτωσης PRP είναι από ικανοποιητικά έως εντυπωσιακά (δεδομένου ότι εξαρτώνται κυρίως από τον οργανισμό του ενδιαφερόμενου, καθώς και από το βαθμό και το είδος της τριχόπτωσης) και αφορούν τόσο την ποιότητα όσο & την ποσότητα των μαλλιών, καθώς η τριχόπτωση αναστέλλεται και μπορούμε να διατηρήσουμε το αποτέλεσμα σταθερό.
Η αποτελεσματικότητα του PRP διατηρείται και ενισχύεται με την συνδυαστική εφαρμογή των θεραπειών volumed® με Soft Laser της BERGMANN KORD.   

 

 

Ιοντοφόρεση: Νέος τρόπος χορήγησης φαρμακευτικών θεραπείων για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης

 

Η ιοντοφόρεση σαν μέθοδος έγινε αποδεκτή από το FDA (Αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων) από το 1970. Ουσιαστικά είναι η μέθοδος ενεργητικής διαδερμικής χορήγησης επιλεγμένων φαρμάκων ή θεραπειών με τη βοήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η θεραπεία να είναι υδατοδιαλυτή και να περιλαμβάνει θετικά ή αρνητικά ιόντα.

Τα “ιόντα” είναι άτομα που έχουν θετική ή αρνητική φόρτιση σαν αποτέλεσμα απώλειας ή κέρδους ενός ή περισσότερων ηλεκτρονίων, ενώ “φόρηση” σημαίνει μεταφορά. Άρα ως ιοντοφόρεση χαρακτηρίζεται η μεταφορά ιόντων. Το Γαλβανικό ηλεκτρικό ρεύμα δίνει την κινητήρια δύναμη στα ιονισμένα τμήματα του φάρμακου να εισχωρήσουν μέσω του δέρματος στους ιστούς που βρίσκονται βαθύτερα. Καθώς η ένταση του γαλβανικού ρεύματος που χρησιμοποιείται είναι χαμηλή, οι ενδείξεις και αντενδείξεις της μεθόδου αφορούν την επιλογή του καταλληλότερου φάρμακου και τη δράση του πάνω στους ιστούς.

Ο δρόμος εισόδου είναι οι πόροι του δέρματος, οι ιδρωτοποιοί αδένες, και οι ρίζες από τις τρίχες. Επιπρόσθετα η συνολική αντίσταση του δέρματος θα αντιμετωπισθεί από την επίδραση του ηλεκτρικού ρεύματος, επιτρέποντας περαιτέρω είσοδο των ιόντων σε βαθύτερα στρώματα. Το δέρμα λειτουργεί σαν δεξαμενή του φάρμακου, παρατείνοντας την απελευθέρωση του ακόμα και μετά την απομάκρυνση της συσκευής ιοντοφόρεσης.

Tην καινοτόμο και εντελώς ανώδυνη αυτή τεχνική έρχεται να εκμεταλλευτεί η νεα αποκλειστική συνεργασία των επιστημονικών κέντρων BERGMANN KORD με τη Δερματολογική Κλινική του Dr Fabio Rinaldi του Μιλάνο, παγκοσμίως αναγνωρισμένου για προβλήματα τριχωτού κεφαλής.

Εφαρμόζοντας κατ’ αποκλειστικότητα θεραπευτικά ιατρικά πρωτοκόλλα, άλλα  ειδικά για ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, άλλα για γυροειδή αλωπεκία και άλλα για διάχυτη γυναικεία τριχόπτωση, χορηγούμε ειδικές θεραπείες με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες αλλά και ειδικές ουσίες αναγέννησης των τριχοθυλακιων με αποκλειστικό δρόμο εισόδου τους πόρους του δέρματος, τους ιδρωτοποιούς αδένες και τις ρίζες από τις τρίχες.

Με αυτόν τον τρόπο συνδυάζουμε τη χρήση των αυξητικών παραγόντων της μεθόδου PRP με όλα τα οφέλη της διαδερμικής χορήγησης ουσιών με την μέθοδο της ιοντοφόρεσης. Επιπλέον η ιοντοφόρεση ξεπερνά εντελώς ανώδυνα την αντίσταση του δέρματος παρατείνοντας την απελευθέρωση των προϊόντων ακόμη και μετά την απομάκρυνση της συσκευής.

Στα πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου θα συμπεριλάβουμε ότι:
1)    είναι τελείως ανώδυνη
2)    είναι μη επεμβατική τεχνική
3)    δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού ή λοίμωξης
4)    έχει υψηλή συγκέντρωση των ωφέλιμων υλικών ή φαρμάκων τοπικά στο δέρμα και τα μαλλιά με ελάχιστη ως ασήμαντη στον υπόλοιπο οργανισμό και στην κυκλοφορία του αίματος
5)    υπάρχει απόλυτος έλεγχος των χορηγούμενων ωφέλιμων συστατικών με τον έλεγχο της λειτουργίας της συσκευής και τον χρόνο εφαρμογής
6)    ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι αυτή και μόνο η δράση του χαμηλής τάσης γαλβανικού της συσκευής αποτελεί μιας πρώτης τάξης τοπική θεραπεία διέργεσης της αναγέννησης των τριχοθυλακίων.


Διαβάστε ακόμα: