Τα Βλαστικά Κύτταρα στην Αντιμετώπιση της Τριχόπτωσης

 

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, παρουσίασαν στις 17 Μαΐου 2007 στην επιθεώρηση Nature Biotechnology τις τελευταίες εργασίες τους σχετικά με την αναγέννηση τριχοθυλακίων σε ενήλικα ποντίκια.

Αναγέννηση τριχοθυλακίων.Το βασικό όπλο της ερευνητικής προσπάθειας είναι τα βλαστικά κύτταρα που ως μη ολοκληρωμένα, έχουν την ικανότητα να παρέχουν διαφορετικούς τύπους κυττάρων, σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού. Υπάρχουν όχι μόνο στα έμβρυα αλλά σε μικρή ποσότητα και στους ενήλικες.  

Τι ακριβώς έδειξαν τα πειράματα στα ποντίκια:  

Όταν πολυδύναμα κύτταρα που υπάρχουν στους θύλακες των τριχών απομονωθούν από το ένα ποντίκι και μεταμοσχευτούν στο άλλο, έχουν την ικανότητα να παράγουν νέα τριχοφυία. Στα πειράματα, τα μεταμοσχευθέντα κύτταρα αναπτύχθηκαν σε νέα τριχοθυλάκια.

Όπως εξηγεί ο Έλληνας επικεφαλής των ερευνητών, καθηγητής Δερματολογίας κ. G. Cotsarelis, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ελπίδες για αντιμετώπιση της τριχόπτωσης στον άνθρωπο, καθώς οι ερευνητές κατάφεραν να αναγνωρίσουν τα εμπλεκόμενα στη δημιουργία νέας τριχοφυίας γονίδια.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι από τους θύλακες των τριχών απουσιάζει το «μείζον σύμπλοκο ιστοσυμβατότητας» που ευθύνεται για την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οπότε θα μπορούσαν ίσως να εμφυτεύονται βλαστικά κύτταρα άλλων ατόμων σε άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τριχόπτωσης, δίχως να δημιουργούνται προβλήματα ασυμβατότητας.

 


Διαβάστε ακόμα: