Ανακρίβειες για την Τριχόπτωση

 

Ανακρίβειες για την τριχόπτωση

 

Πρέπει να αποφεύγει το συχνό λούσιμο όποιος έχει τριχόπτωση;

 

Επειδή η λιπαρότητα και το σμήγμα περιέχουν Διυδροτεστοστερόνη (DHT), δηλαδή το ανδρογόνο που προκαλεί τριχόπτωση, το συχνό λούσιμο βοηθά στην απομάκρυνση του από το τριχωτό, επομένως είναι καλό να λούζεται κανείς όσο συχνά χρειάζονται τα μαλλιά του. Απλώς θα πρέπει να χρησιμοποιείται το κατάλληλο σαμπουάν, βάσει των αναγκών του τριχωτού.

 

Είναι αλήθεια ότι η συχνή χρήση περούκας, πρόσθετου, καπέλου ή κράνους μπορεί να επιδεινώσει την τριχόπτωση γιατί δεν επιτρέπει στα μαλλιά να αναπνεύσουν;

 

Ο πιο διαδεδομένος τύπος ανδρικής τριχόπτωσης (Ανδρογετική Αλωπεκία) οφείλεται σε διεργασίες που συμβαίνουν στο εσωτερικό του τριχωτού της κεφαλής και όχι σε εξωτερικούς παράγοντες. Να διευκρινίσουμε ότι μόνο τα τριχοθυλάκια (δηλαδή οι ρίζες των μαλλιών) λαμβάνουν οξυγόνο μέσω του αίματος και τα μαλλιά (δηλαδή το στέλεχος της ρίζας) δεν αναπνέουν. Ωστόσο, η χρήση των προαναφερθέντων επιβαρύνει την τριχόπτωση λόγω τριβής.

 

Όποιος έχει Ανδρογενετική Αλωπεκία διαθέτει και περισσότερη τεστοστερόνη;

 

Όχι, αλλά διαθέτει τριχοθυλάκια που είναι περισσότερο επιρρεπή στη Διυδροτεστοστερόνη (DHT) και κατά συνέπεια ευάλωτα στην τριχόπτωση.

 

Η Ανδρόγενετική Αλωπεκία αφορά μόνο τους άνδρες;

 

Και οι γυναίκες εμφανίζουν τη Γυναικείου Τύπου Ανδρογενετική Αλωπεκία (Female Pattern Baldness).

 

Υπάρχει θεραπεία για την Ανδρογενετική Αλωπεκία;

 

Δεν υπάρχει θεραπεία για την Ανδρογενετική Αλωπεκία αλλά υπάρχει ιατρική λύση για την αντιμετώπισή της (μεταμόσχευση μαλλιών) ή μη ιατρικές λύσεις (χρήση πρόσθετου κλπ).

 

Επιβραδύνει την τριχόπτωση το έντονο βούρτσισμα των μαλλιών;

 

Τα μαλλιά θα πρέπει να χτενίζονται με ήπιες και ελεγχόμενες κινήσεις (και κατά προτίμηση όχι συχνότερα από 2 φορές την ημέρα), καθώς το έντονο βούρτσισμα ταλαιπωρεί τα μαλλιά και μπορεί να τραυματίσει το τριχωτό.

 

Προστατεύει από την τριχόπτωση η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών;

 

Η έλλειψη πρωτεϊνών ωθεί τον οργανισμό στην εξοικονόμηση πρωτεϊνών από τα τριχοθυλάκια, με αποτέλεσμα αυτά να εισέρχονται στη Φάση της Ανάπαυσης (Telogen Phase), δηλαδή στο τελικό στάδιο ζωής της τρίχας που μετά από λίγους μήνες οδηγεί σε τριχόπτωση. Είναι επομένως απαραίτητη η πρόσληψη της συνιστώμενης ποσότητας πρωτεϊνών για κάθε οργανισμό και όχι η υπερβολική πρόσληψη, καθώς ούτως ή άλλως τα τριχοθυλάκια αξιοποιούν μόνο την ποσότητα πρωτεϊνών που χρειάζονται.

 

Προστατεύει από την τριχόπτωση το συχνό κούρεμα ή η διατήρηση μικρού μήκους μαλλιών; Δυναμώνει τα μαλλιά το ξύρισμα;

 

Επειδή η τριχόπτωση είναι αποτέλεσμα διεργασιών που συμβαίνουν στο εσωτερικό του οργανισμού, δεν έχουν καμία επίδραση στην εξέλιξή της το συχνό κούρεμα ή ξύρισμα των μαλλιών ή η διατήρηση μικρού μήκους μαλλιών. Όσον αφορά το συχνό κούρεμα, είναι καλό να πραγματοποιείται γιατί απαλλάσσεται το στέλεχος της τρίχας από τις ταλαιπωρημένες άκρες. 

Το ξύρισμα των μαλλιών δεν δυναμώνει τα μαλλιά αλλά δίνει αυτή την αίσθηση διότι τα μαλλιά είναι πιο δυνατά κοντά στη ρίζα και μεγαλύτερης διαμέτρου.

 

Η τριχόπτωση κληρονομείται μόνο από τη μητέρα;

 

Η κληρονομική προδιάθεση για τριχόπτωση μπορεί να προέρχεται είτε από τη μητέρα (οπότε και κληρονομείται πάντα), είτε από τον πατέρα (όπου δεν είναι πάντα σίγουρο ότι θα κληρονομηθεί).

 

Μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση η χρήση σεσουάρ μαλλιών ή η δυνατή τριβή των μαλλιών με την πετσέτα;

 

Επειδή η τριχόπτωση είναι αποτέλεσμα διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του οργανισμού, δεν προκαλείται τριχόπτωση από τη χρήση σεσουάρ ή τη δυνατή τριβή με την πετσέτα. Αν χρησιμοποιείται σε υψηλή θερμοκρασία και σε μεγάλη συχνότητα, καταστρέφει τα μαλλιά αλλά δεν προκαλεί τριχόπτωση, αφού η τριχόπτωση είναι εσωτερική διεργασία. Για τον ίδιο λόγο, η δυνατή τριβή με την πετσέτα μπορεί να προκαλέσει ρήξη του στελέχους της τρίχας αλλά όχι τριχόπτωση. Ωστόσο αποτελούν παράγοντες που λειτουργούν επιβαρυντικά για την τριχόπτωση.

 

Το έντονο άγχος μπορεί να προκαλέσει Ανδρογενετική Αλωπεκία;

 

Το έντονο άγχος ενδέχεται να επιβαρύνει την εξέλιξη της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας αλλά όχι να τη δημιουργήσει, καθώς η Ανδρογενετική Αλωπεκία οφείλεται μόνο στις κληρονομικές καταβολές και τη μακροχρόνια επίδραση των ανδρογόνων στα τριχοθυλάκια. Ωστόσο υπάρχουν είδη τριχόπτωσης που προκαλούνται από έντονο stress (Telogen Effluvium).

 


Διαβάστε ακόμα: