Η Εποχιακή Τριχόπτωση


Εποχιακή τριχόπτωση.

Η εποχιακή τριχόπτωση είναι μια μορφή αναστρέψιμης τριχόπτωσης που παρατηρείται συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Αντί της φυσιολογικής απώλειας 50-100 τριχών κατά μέσο όρο την ημέρα, παρατηρείται αυξημένη απόπτωση τριχών-κυρίως κατά τις αρχές του φθινοπώρου-η οποία διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο. Στην πραγματικότητα, η τριχόπτωση δεν ξεπερνά τις φυσιολογικές τις τιμές, απλώς ενώ τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου κυμαίνεται κοντά στα κατώτερα όρια (50), τις περιόδους εποχιακής τριχόπτωσης αγγίζει τις ανώτερες τιμές (100), με αποτέλεσμα την παρατηρούμενη αύξηση της απώλειας τριχών.

Αν και τα ακριβή αίτια της εποχιακής τριχόπτωσης δεν έχουν πλήρως καταγραφεί, η ερευνητική μελέτη του φαινομένου παρέχει μια επιστημονική εξήγηση: αναφέρεται στη δράση των επιπέδων προλακτίνης και μελατονίνης στον ανθρώπινο οργανισμό ως παραγόντων που προκαλούν μεταβολές στον κύκλο ζωής των μαλλιών.
Οι μεταβολές στην ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας προκαλούν μεταβολή στην έκκριση της μελατονίνης και κατά συνέπεια μεταβολές στις ορμονικές αναλογίες.

Οι εποχιακές επιδράσεις του περιβάλλοντος σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζουν τη δραστηριότητα των θυλακικών μονάδων. Για παράδειγμα, στις Βόρειες χώρες, παρατηρείται αυξημένη τριχόπτωση το Νοέμβριο.

Η εποχιακή τριχόπτωση δεν αποτελεί παράγοντα ανησυχίας, καθώς διαρκεί περίπου 2 μήνες και είναι αναστρέψιμη. Αν βεβαίως η τριχόπτωση επιμένει, τότε θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω από ειδικό.


 


Διαβάστε ακόμα: