Η ανατομία του δέρματος

 

Το δέρμα μας αποτελείται από 2 βασικές στιβάδες:

Ανατομία του δέρματος.

Ι) Eξωτερικά βρίσκεται η επιδερμίδα, το ορατό τμήμα του δέρματος, μικρότερη από 1mm σε κάθετη τομή. Περιέχει κυρίως κερατινοκύτταρα, τοποθετημένα σε στοίβες ώστε να δημιουργούν διαδοχικά υποστρώματα. Τα κερατινοκύτταρα αναπτύσσονται στα βαθύτερα υποστρώματα της επιδερμίδας και συσσωρεύονται στην επιφάνεια ως νεκρά κύτταρα. Αντικαθίστανται από νέα με ρυθμούς που επιβραδύνονται όσο περνά η ηλικία, συμβάλλοντας κατ' αυτόν τον τρόπο στη διαρκή ανανέωση της επιδερμίδας. Εκτός των κερατινοκυττάρων και των μικρών βασικών κυττάρων, στην επιδερμίδα συναντούμε ακόμη:

- Τα μελανοκύτταρα, που περιέχουν μελανίνη και

- Τα δενδριτικά κύτταρα, που συμβάλλουν στο ανοσοποιητικό σύστημα της επιδερμίδας

ΙΙ) Κάτω από την επιδερμίδα βρίσκεται το κυρίως δέρμα ή χόριο, με πάχος μεγαλύτερο της επιδερμίδας και ενώνεται μαζί της μέσω της βασικής μεμβράνης. Έχει ως κύριο συστατικό το κολλαγόνο, που εξασφαλίζει δομική υποστήριξη στο δέρμα. Περιλαμβάνει υποδόριο λίπος, αισθητήρες, αιμοφόρα αγγεία (τα οποία θρέφουν τόσο το δέρμα όσο και τα τριχοθυλάκια που περικλείει), νευρικές ίνες, καθώς και τους ιδρωτοποιούς και σμηγματογόνους αδένες. Στο χόριο βρίσκεται και η κεφαλή των τριχοθυλακίων.

- Αιμοφόρα αγγεία: παρέχουν στο δέρμα και τα τριχοθυλάκια τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο

- Αισθητήρια όργανα: είναι τα σωμάτια του Meissner, τα σωμάτια του Pacinian και οι ελεύθερες νευρικές απολήξεις

- Νευρικές ίνες: μεταβιβάζουν τις πληροφορίες που λαμβάνουν τα αισθητήρια όργανα

- Σμηγματογόνοι αδένες: παράγουν το σμήγμα, τη φυσική ουσία ενυδάτωσης του δέρματος και των μαλλιών

- Ιδρωτοποιοί αδένες: με την έκκριση του ιδρώτα ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος

- Τριχοθυλάκια: τα μαλλιά εκφύονται ανά ομάδες 1- 4 τριχών που ονομάζονται τριχοθυλάκια. Κάθε τριχοθυλάκιο αποτελεί ολοκληρωμένη βιολογικά μονάδα που περιέχει νεύρα, αιμοφόρα αγγεία, σμηγματογόνους αδένες και τον μικροσκοπικό μυ erector pili (βρίσκεται στη βάση του θύλακα της τρίχας και σε κάθε διέγερση λόγω ψύχους ή φόβου, αναγκάζει το θύλακα της τρίχας να ανορθωθεί). Περιβάλλονται από προστατευτικό, συνεκτικό ιστό κολλαγόνου και απαντώνται σε όλο το σώμα εκτός από τις παλάμες, τα πέλματα και τα χείλη. Κάθε τριχοθυλάκιο χαρακτηρίζεται από προκαθορισμένο γενετικό προσδιορισμό. Τα τριχοθυλάκια που περιέχουν μία τρίχα βρίσκονται κατανεμημένα κατά μήκος της μετωπιαίας γραμμής και καθώς προχωρούμε προς το εσωτερικό του τριχωτού, τα τριχοθυλάκια σχηματίζουν σύνολα 2, 3 ή 4 τριχών

Κάτω από το κυρίως δέρμα βρίσκεται το υποδόριο στρώμα, που περιλαμβάνει λίπος και συνδετικό ιστό.

 


Διαβάστε ακόμα: