Ανατομία & Φυσιολογία Τρίχας

 

Ανατομία & φυσιολογία τρίχας

 

Ανατομία Τρίχας

 

Ανατομία & φυσιολογία τρίχας.Η βιολογική ανάλυση και ο δομικός προσδιορισμός της τρίχας, έχουν κατανοηθεί και αποκωδικοποιηθεί από την επιστήμη κατά ένα σημαντικό ποσοστό.

Η τρίχα είναι ένας σύνθετος ιστός, που αποτελείται από τη ρίζα (follicle ή root) και το στέλεχος (shaft). Η ρίζα εσωκλείεται στο τριχοθυλάκιο, καταδύεται στο δέρμα με κλίση και καταλήγει στο βολβό (bulb).

Στη βάση του τριχοθυλακίου βρίσκονται τα κύτταρα dermal papilla, βιολογικές δομές πολύ σημαντικές για το τριχοθυλάκιο, καθώς περιέχουν τριχοειδή αγγεία που στέλνουν θρεπτικά συστατικά από το αίμα στα κύτταρα και περιέχουν υποδοχείς των ανδρογόνων. Επιπλέον, εκεί βρίσκονται τα κύτταρα συνεκτικού ιστού (fibroblasts), που διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στον κύκλο ζωής και ανάπτυξης της τρίχας.

Το στέλεχος είναι το ορατό τμήμα της τρίχας και αποτελείται από 3 στρώματα τα οποία δημιουργούνται από τα μητρικά κύτταρα (matrix cells) του βολβού:

 

1. Την επιδερμίδα (cuticle) εξωτερικά, που αποτελείται από άχρωμα, επίπεδα κύτταρα σε κυματιστή διάταξη


2. Το φλοιό (cortex) ενδιάμεσα, που περιέχει χρωστική (μελανίνη) και καθορίζει το χρώμα των μαλλιών. Καθορίζει και τον κυματισμό της τρίχας (ίσια, σπαστή κλπ). Ακόμη, περιέχει κερατίνη και ευθύνεται για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου τμήματος του στελέχους


3. Το μυελό (medulla) εσωτερικά, την ‘’καρδιά’’ του στελέχους, που συνήθως υπάρχει στις μεγάλης διαμέτρου τρίχες.
 

Φυσιολογία Τρίχας

 

Τα διαφορετικά στρώματα του ορατού τμήματος της τρίχας οφείλονται στις μεταβολές στη μορφολογία και τη δομή των μητρικών κυττάρων του βολβού. Μέσα στα μητρικά κύτταρα πραγματοποιείται σύνθεση πρωτεϊνών, με κυριότερη την κερατίνη (keratin), στην οποία οφείλεται η αντοχή και η δύναμη του στελέχους της τρίχας. Το στέλεχος της τρίχας αποτελείται κυρίως από κερατίνη, η οποία συμβάλλει σε μεγάλο ποσοστό και στο σχηματισμό των νυχιών και βρίσκεται και στην επιδερμίδα.

Η κερατίνη χαρακτηρίζεται ως σύνολο πρωτεϊνών με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την περιεκτικότητα σε θείο και συντίθεται στην κερατογενή ζώνη της ρίζας.

Η τρίχα αποτελείται από πρωτεΐνες (σε ποσοστό από 65% έως 95%), λιπίδια (1% έως 9%), ιχνοστοιχεία, πολυσακχαρίτες και νερό.

 


Τύποι Τριχοφυΐας

 

 

Ι) Eμβρυϊκό χνούδι (Lanugo hairs)

 

Στον 3ο μήνα της εγκυμοσύνης, αναπτύσσεται στο έμβρυο μικρό, απαλό, άχρωμο χνούδι που καλύπτει όλο του το σώμα και παραμένει μέχρι και λίγες εβδομάδες πριν τη γέννηση.

 

II) Χνούδι (Vellus hairs)

 

Είναι χνούδι 1 ή το πολύ 2 cm, απαλό και πολύ λεπτής υφής. Περιέχει ελάχιστη έως καθόλου χρωστική και για το λόγο αυτό είναι δυσδιάκριτο. Τα τριχοθυλάκια από τα οποία προέρχεται δεν περιέχουν σμηγματογόνους αδένες, οπότε δεν εμφανίζει λιπαρότητα.

 

ΙΙΙ) Ολοκληρωμένη (Terminal hairs)

 

Πρόκειται για την ευδιάκριτη τριχοφυία του σώματος και των μαλλιών. Είναι μεγάλης διαμέτρου σε σχέση με το χνούδι και έχει χρώμα. Τα τριχοθυλάκια που την παράγουν έχουν σμηγματογόνους αδένες.

Στα άτομα με κληρονομική προδιάθεση τριχόπτωσης, ποσοστό των ολοκληρωμένων τριχών (Terminal hairs) εξασθενεί προοδευτικά και μετατρέπεται σε χνούδι (Vellus hairs).

 


Διαβάστε ακόμα: