Γυναικεία Τριχόπτωση

Γυναικεία Τριχόπτωση

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

Τα στατιστικά στοιχεία της κλινικής μας αποδεικνύουν ότι η γυναικεία τριχόπτωση παρουσιάζει αυξητική τάση εμφάνισης και αποτελεί πλέον, σύνηθες φαινόμενο της καθημερινότητας.
Σύμφωνα με τις στατιστικές, περίπου το 15% του γυναικείου πληθυσμού κάποια στιγμή της ζωής του εμφανίζει τριχόπτωση.
Το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή είναι πιο έντονο, δεδομένου ότι για όλες τις γυναίκες η εικόνα των μαλλιών κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσδοκώμενη εμφάνιση και αποτελεί σημαντικό βαρόμετρο της υγείας του σώματος και της ψυχικής τους διάθεσης.
Έτσι, μια ενδεχόμενη ελάττωση της πυκνότητας και αποδυνάμωση των τριχών μπορεί να προκαλέσει έντονες ανησυχίες.

* Τριχόπτωση και Ηλικία

Από την ηλικία των 20 ετών είναι πιθανό μια γυναίκα να παρατηρήσει λέπτυνση και αραίωση των μαλλιών της.
Το πρόβλημα εντείνεται μετά την ηλικία των 40 ετών – όπου τουλάχιστον το 40% των γυναικών θα επηρεαστεί, αλλά και μετά την ηλικία των 50, όπου περισσότερες από τις μισές γυναίκες θα αντιληφθούν σημαντικές ενδείξεις τριχόπτωσης ή αραίωσης των μαλλιών τους.
Στο επόμενο στάδιο, ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών θα αναζητήσει λύσεις για να βελτιώσει και να συντηρήσει την εικόνα των μαλλιών του όσο καλύτερα μπορεί, καθώς η διατήρηση της καλής υγείας και ομορφιάς αυτών είναι διαχρονικό ζητούμενο για κάθε γυναίκα.

* Εποχικότητα & Διατροφή

Κάποιες φορές αντί της φυσιολογικής απώλειας ημερησίως, τις περιόδους της εποχιακής τριχόπτωσης παρατηρείται αυξημένη απόπτωση η οποία μάλιστα διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση.
Ιδίως το φθινόπωρο, ακριβώς μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, η τριχόπτωση ξεπερνά τις συνηθισμένες τιμές και αγγίζει ανώτερα όρια σε ημερήσια βάση.
Οι αυστηρές δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια πρωτεϊνών, σιδήρου, βιταμινών, λιπαρών οξέων, ιχνοστοιχείων και μετάλλων, που σχετίζονται άμεσα με την τριχόπτωση.

* Ορμονικές Διαταραχές

Ο σημαντικότερος παράγοντας μετά την κληρονομικότητα που μπορεί να προκαλέσει κάποιον τύπο τριχόπτωσης, είναι οι ορμονικές διαταραχές. Σε αρκετές γυναίκες προκαλείται τριχόπτωση περίπου 3 – 4 μήνες μετά την εγκυμοσύνη.
Αυτό συμβαίνει διότι κατά τη διάρκεια της κύησης, συγκεντρώνονται υψηλά επίπεδα ορμονών στον οργανισμό, τα οποία διατηρούν μεγάλο ποσοστό μαλλιών στη φάση της αναγέννησης, με αποτέλεσμα την αύξηση της τριχοφυΐας.
Μετά τον τοκετό, τα επίπεδα των ορμονών μειώνονται απότομα και τα μαλλιά εισάγονται στη φάση της τελογένεσης, με συνέπεια την αυξημένη απώλεια τριχών.

Επίσης, τριχόπτωση μπορεί να εμφανίσει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση, ενώ όσες γυναίκες γνωρίζουν ότι έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι ενδέχεται επίσης να παρατηρήσουν σταδιακή απώλεια των μαλλιών.

* Παθολογικά αίτια

Υπάρχουν παθολογικά αίτια που προκαλούν Διάχυτη Αλωπεκία, ως αποτέλεσμα επιδράσεων ορισμένων παραγόντων σε σχέση με τη γενικότερη κατάσταση της υγείας.
Πρόκειται για διαταραχές της τριχοφυΐας, λόγω ενδοκρινικών διαταραχών.
Αυτές προκαλούνται από υποθυρεοειδισμό, υπερθυρεοειδισμό, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.
Επίσης, άλλος επιβαρυντικός παράγοντας μπορεί να είναι και η λήψη φαρμάκων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τριχόπτωση δεν προκαλείται ακούσια. Μια μορφή αυτοπροκαλούμενης τραυματικής αλωπεκίας είναι η τριχοτιλλομανία.
Κατ’ αυτήν, η γυναίκα ιδίως σε νεαρή ηλικία, αναπτύσσει ψυχαναγκασμό ξεριζώματος των τριχών, περιστρέφοντας την τρίχα γύρω από το δάκτυλο, επιδιδόμενη παράλληλα σε έντονο τράβηγμα αυτής έως την εκρίζωσή της, με αποτέλεσμα να δημιουργεί σε σύντομο χρονικό διάστημα κενά σημεία.

Το πρόβλημα της τριχόπτωσης εμφανίζεται ακόμα και σε περιπτώσεις χημικών διεργασιών στο κομμωτήριο από μη εξειδικευμένους τεχνικούς, όπου επηρεάζεται σημαντικά το σώμα της τρίχας και σε συνδυασμό με έντονο και δυνατό βούρτσισμα ή δυνατό πιστολάκι.
Το καθημερινό σφιχτό τράβηγμα των μαλλιών προς τα πίσω και η έλξη στους θύλακες που δημιουργεί έντονη τάση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμη βλάβη.

* Συχνοί παράγοντες γυναικείας τριχόπτωσης
  • Κληρονομική προδιάθεση.
  • Ψυχολογικά τραύματα.
  • Μετεγχειρητικό στρες.
  • Έντονη συναισθηματική φόρτιση.
  • Αυτοάνοσα νοσήματα.
  • Φαρμακευτική Αγωγή.
  • Λήψη αντικαταθλιπτικών.

Χρόνιες Ασθένειες – Παθήσεις

  • Αναιμία.
  • Προβλήματα ήπατος και νεφρών.
  • Δερματολογικές ασθένειες (π.χ δερματίτιδα, έκζεμα).
  • Διαβήτης.
Χημικοί παράγοντες & Ακτινοβολίες
  • Χημειοθεραπείες.
  • Ακτινοθεραπείες.

Εξωτερικοί παράγοντες

  • Έκθεση σε περιβάλλον επιβαρυμένο με ρύπανση.
  • Επιβαρυντικές κομμωτικές διεργασίες π.χ. βαφές, ανταύγειες, περμανάντ κ.α.

Γυναικείου Τύπου Ανδρογενετική Αλωπεκία

Η γυναικείου τύπου ανδρογενετική αλωπεκία εκτείνεται σε όλο το τριχωτό της κεφαλής, χωρίς να επηρεάζει τη μετωπιαία γραμμή.
Βασικοί παράγοντες που επιβαρύνουν τον συγκεκριμένο τύπο αραίωσης είναι η κληρονομική προδιάθεση, η κατάσταση του ορμονικού και η ηλικία.

* Κληρονομική Προδιάθεση

Παρουσιάζεται στις γυναίκες που διαθέτουν κανονικές τιμές ανδρογόνων, αλλά λόγω της κληρονομικής προδιάθεσης τα τριχοθυλάκια έχουν μια ευαισθησία στη δράση τους.

Έχει αποδειχτεί ότι η διαδικασία που σχετίζεται με την τριχόπτωση, οφείλεται στη δράση δύο ενζύμων που επιδρούν σε αυτά τα ευαίσθητα τριχοθυλάκια.
Τα δύο ένζυμα είναι η 5-alpha αναγωγάση, που μετατρέπει την ορμόνη τεστοστερόνη σε Διυδροτεστοστερόνη (DHT) και η αρωματάση, που μετατρέπει την ανδροστενεδιόνη στα οιστρογόνα, οιστρόνη και οιστραδιόλη.

Ανάλογα την περίπτωση, οι ορμόνες αυτές δεσμεύονται από τους υποδοχείς των τριχοθυλακίων, με αποτέλεσμα οι νέες τρίχες που εκφύονται, προοδευτικά να λεπταίνουν, να αποδυναμώνονται και τελικά να αποδεσμεύονται από το τριχωτό της κεφαλής. Αυτός ο κύκλος ανάπτυξης και απόπτωσης εξασθενημένων τριχών, σταδιακά οδηγεί στην αραίωση και σε σταδιακή απώλεια των μαλλιών.

* Βιολογική Ωρίμανση

Το φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή και δεν επηρεάζεται από την ηλικία.
Με την έναρξη της εμμηνόπαυσης παρατηρείται αυξημένη διαταραχή της τριχοφυΐας.
Καθώς ο γυναικείος οργανισμός διαθέτει υψηλά επίπεδα αρωματάσης, κατ’ επέκταση διαθέτει και υψηλά επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία δυσχεραίνουν τον μετασχηματισμό της τεστοστερόνης σε DHT.
Επομένως, προφυλάσσουν τη γυναικεία τριχοφυΐα από την επίδραση των ανδρογόνων.

Κατά την εμμηνοπαυσιακή περίοδο όμως, τα οιστρογόνα μειώνονται και ελαττώνεται η προστατευτική τους δράση.
Γι’ αυτό, σε ώριμη ηλικία αυξάνεται απότομα το ποσοστό των γυναικών που ενδεχομένως να εμφανίσει συμπτώματα ή και έντονα ορατή τριχόπτωση.

Εξαιρούνται τα τριχοθυλάκια στο πίσω και το πλαϊνό τμήμα του τριχωτού της κεφαλής (Βρεγματική και Ινιακή Χώρα), που παρουσιάζουν γενετική αντίσταση στα ανδρογόνα, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζονται από την DHT και κατά συνέπεια να μην πλήττονται από την τριχόπτωση.

Τα ανθεκτικά αυτά τριχοθυλάκια βρίσκονται στην περιοχή σταθερής τριχοφυΐας, η οποία αξιοποιείται κατά την διαδικασία της εμφύτευσης, για να καλύψει τις ανάγκες στις περιοχές της αραίωσης.

Βαθμίδες Γυναικείας Τριχόπτωσης

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, η ακριβής διάγνωση είναι εκείνη που καθορίζει την πορεία της τριχόπτωσης σε συνάρτηση με το είδος, την έκταση και τη σοβαρότητά της.
Στο πλαίσιο αυτό, συνιστάται μια ορισμένη κλίμακα μέτρησης της Αραίωσης για να προσδιοριστεί και να καταγραφεί η βαθμίδα της γυναικείου τύπου Ανδρογενετική Αλωπεκίας.
Βασικό εργαλείο ταξινόμησης για τις γυναίκες είναι η κλίμακα μέτρησης  
Ludwig.

Γυναικεία Τριχόπτωση 1

Αλωπεκία ανδρικού τύπου

Συχνά συναντάται και μια άλλη μορφή γυναικείας τριχόπτωσης, που ανταποκρίνεται στις πρώτες βαθμίδες αραίωσης της κλίμακας μέτρησης Norwood. Στις περιπτώσεις αυτές, η γυναικεία αραίωση ακολουθεί τα πρότυπα της ανδρικής.

Αντιμετώπιση Γυναικείας Τριχόπτωσης

  • Όταν η τριχόπτωση αναμένεται να είναι αναστρέψιμη, όπως στην περίπτωση της εποχικής, η επανέκφυση των μαλλιών γίνεται μέσω φυσικής διαδικασίας.
  • Στην περίπτωση της διάχυτης αλωπεκίας και πριν η τριχόπτωσηεξελιχθεί, επιβάλλεται η πλήρης και ολοκληρωμένη διάγνωση για να εντοπιστεί η παθολογική αιτία που συντηρεί το φαινόμενο.
  • Αρκετές φορές, προτείνονται και θεραπείες κατά της τριχόπτωσης, που έχουν κυρίως προληπτικό χαρακτήρα.
  • Σε άλλες περιπτώσεις προτείνεται η ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπεία ΑΑΠ, δηλαδή η θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες.
  • Όταν, όμως, η τριχόπτωση είναι χρόνια και η αραίωση έχει προχωρήσει, τότε η μεταμόσχευση μαλλιώνσε συνάρτηση πάντα με τις επιθυμίες της ενδιαφερομένης και τον βαθμό του προβλήματος, αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση.

Στις περιπτώσεις ανδρικού τύπου αλωπεκίας, τριχοτιλλομανίας, αλωπεκίας από έλξη ή τραύμα, η εμφύτευση νέων μαλλιών μπορεί να επαναφέρει ικανοποιητική πυκνότητα στις αραιωμένες περιοχές.

Ιδανικός συνδυασμός

Η εμφύτευση νέων μαλλιών παράλληλα με την εφαρμογή τεχνικών για την ενδυνάμωση της υπάρχουσας τριχοφυϊας δημιουργούν τον ιδανικό συνδυασμό θεραπειών, με τον οποίο επιτυγχάνεται ένα αισθητικά άρτιο και φυσικό αποτέλεσμα σε κάθε γυναίκα που αναζητά την καλύτερη δυνατή φροντίδα των μαλλιών της.

Online Διάγνωση

Συμπληρώστε την παρούσα
Φόρμα Διάγνωσης εξ Αποστάσεως.
Συλλέξτε πληροφορίες για τη δική σας περίπτωση τριχόπτωσης. Επιβεβαιώστε ότι είστε κατάλληλος υποψήφιος για Μεταμόσχευση Μαλλιών.
Απλά και από την άνεση του χώρου σας.
Σε κάθε περίπτωση, θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά.

Έναρξη